
Sosyo-ekonomik gelişmelere paralel olarak demografik yapımızda da ciddi değişimler yaşanıyor. Bu durum yıllar öncesinden başta Devlet Planlama Teşkilatı olmak üzere, kamunun nitelikli ve başarılı kurumlarınca da öngörülmüş idi. Yani, nüfusun yaşlanması, doğurganlığın azalması vb sonuçlar öngörülmüş ve beklenmekteydi.

Bugün yaşananlar ise, geçen on yıllarda planlarda raporlarda ve söylemlerde kalan öneriler ve çözümlerin dikkate alınmaması, eksik alınması veya yanlış uygulanması idi.
Hali hazırda Sosyal Güvenlik Sistemi, emeklilerine 2012 yılında GSMH nın % 6 sını ayırırken, 2023 yılında GSMH nın % 4,1 ini ayırmaktadır.
2002’de ortalama emekli aylığının kişi başına GSYH’ye oranı (2024 Yıllık Program verilerine göre) yüzde 46,4 iken 2024’te bu oran yüzde 27,7’ye geriledi.

Şirketlerin çoğu 55 yaş üzerine Tamamlayıcı Sağlık Sigortası dahi yapmazken, 65 yaş üzeri için sektör nasıl bir çözüm üretecek?
Hadi çözüm ve ürün üretildi, 65 yaş üstü yaşlılar mevcut emekli maaşları ile bu ürünleri nasıl alabilecek?
Yaşlanan nüfus için, SGK nın 2024 yılı performans programındaki tek önerisi “Yaşlı bakım hizmetlerinin finansmanı için bakım sigortası kurulacaktır” ibaresidir. Bir tarih planlaması ve detayları yoktur. 84 sayfalık raporda, “Yaşlı Bakım” ibaresi sadece “BİR” tanedir. “Huzurevi” ve “Bakımevi” ibareleri ise hiç yoktur.

Sigorta sektörü ne yapabilir?
Öncelikle, yaşlı bakım sorununa dair doğrudan ürünler ve/veya mevcut ürünlere isteğe bağlı teminatlar ekleyebilir. Örneğin; belli süre (örneğin 15 yıl) sağlık sigortalılığını (TSS dahil) tamamlayan her sigortalının otomatik alacağı bir teminat olarak mevcut poliçelerde ek teminat olarak sunulabilir.
Son söz:
Özelleşen sağlık sistemi, bozulan gelir dağılımı ve reel olarak gittikçe azalan emekli maaşları karşısında; bireylerin yaşlanmadan önce “yaşlılık dönemleri” için çözümler geliştirmesi gerekiyor. SGK’dan “Huzurevi/Bakımevi”, sigorta şirketlerinden de mevcut sağlık poliçelerine “yaşlı bakım teminat paketleri” talep etmelidirler.