
E-defter, e-dönüşüm uygulamaları ile birlikte gelen hizmetlerden biri. Resmi gazetede yayınlanan tebliğ ile işletmeler için 01.01.2025 tarihinden itibaren e-defter zorunluluğu getirildi. Süreci değerlendiren DİA Yazılım Genel Müdürü Suha Onay, e-defter geçişinin, doğru yazılım seçimi ile sorunsuz ve hızlı bir şekilde gerçekleşebileceğini açıkladı.
Yeni düzenlemeyle birlikte bilanço esasına göre defter tutmak zorunda olan mükellefler ve ihtiyari olarak bilanço esasına göre defter tutmayı tercih eden mükellefler 01.01.2025 tarihinden itibaren E-defter zorunluluğuna dahil edildi. E-defter, VUK ve TTK hükümlerince tutulması elzem olan yevmiye defteri ve büyük defterin istenilen format ve standartlarda uygun olarak elektronik ortamda hazırlanması, korunmak için kayıt altına alınması, değişmezliğinin, bütünlüğünün, kaynağının doğruluğunun kesinleşmesini ve bir ispat aracı olarak kullanılmasını sağlayan bir uygulama. DİA Yazılım Genel Müdürü Suha Onay, şu değerlendirmeyi yaptı:
“1 Ocak 2025 itibariyle e-defterin tüm firmalar için zorunlu hale gelmesi, ülkemizde dijitalleşme sürecini hızlandırdı. E-dönüşüme ilk adımı atacak ve e-defter kullanmaya başlayacak olan işletmeler için bulutta olmayan yazılım kullanımında, bazı donanım maliyetleri göz korkutucu olabiliyor. Yüzde yüz bulut teknolojisini kullanan bir yazılım seçilmesi halinde, donanım yatırımı yapmadan kullanım sağlanabiliyor. Bulut ERP yazılımları, firmaların e-deftere geçişlerinde en verimli araç olarak öne çıkıyor. Bulut ERP’ler sadece firmaların e-defter süreçlerini yönetmelerini sağlamakla kalmaz, aynı zamanda işletmelerin tüm finansal süreçlerini entegre bir şekilde takip etmelerini de sağlar. Biz bu noktada DİA Bulut ERP olarak, hem güvenlik hem de verimlilik açısından en yüksek standartlara sahip şekilde, işletmelerin dijital dönüşüm yolculuklarında güvenilir bir iş ortağı olmaya devam ediyoruz. E-defter geçişi, doğru yazılım seçimi ile sorunsuz ve hızlı bir şekilde gerçekleştirilebilir.”